Friday, 18 November 2016

RESEPI DONUT (STEP BY STEP)


Assalamualaikum...

Semalam Ain buat kuih Donut, kira ini pertama kali mengadun doh untuk buat kuih. Saja-saja ada masa lapang nak mantapkan skill memasak sebelum nak masuk alam perkahwinan. ewahh. hihi. Resepinya ain ambil dari Group Facebook "Masak APa Hari Ini" Macam biasalah group ni memang tak pernah senyap ada je resepi yang diorang post yang menarik perhatian. Jadi, Ain nak kongsikan resepi Donut yang empuk, dan memang gebu. Langkah-langkah membuatnya senang sangat lah haih. Rugi kalau tak cuba. Tak sangka percubaan pertama buat Donut memang menjadi! Maknanya resepi ni memang gempak, sebab orang yang tak pandai masak, kalau ikut betul-betul resepi ni memang jadi punya! Percayalah cakap Ain ni, Ain pun bukan pandai masak. Skill menggugel je lebih hikk. Ok Ain nak cerita resepi dengan cara-caranya :D 

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

Bahan-bahan:

- Setengah peket tepung gandum
- Setengah peket Yis segera
- 2 sudu besar margerin
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu susu pekat manis
- 1 cawan air suam


1) Langkah Pertama: Sila tengok gambar di bawah :) 

Ada dua bancuhan yang perlu dibuat. macam dalam gambar di bawah. 

- Bancuhan Air Suam
- Bancuhan Air Suam, Yis, gula, garam 
(Tukar dalam bekas yang lebih besar sebab nanti bancuhan ni mengembang)


http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

Bancuhan Yis yang telah mengembang

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

2) Langkah dua: Adunan Doh. Ikut sahaja cara-cara dalam gambar dibawah

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

 3) Langkah ketiga: Canai doh dalam talam atau tempah yang rata. Tekap guna tupperware bulat. Kalau guna penekap Donut lagi senang :) 

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

4) Langkah keempat: Goreng sampai garing. Sedapnya makan panas-panas ni! 

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

Taraa! Dah pun siap!. Salut dengan gula. Pastu dah boleh hidang. 

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

Ada lebih doh donut tadi, teringin pulak nak buat Burger Mini. hehe

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html

Senang sangat buat Buger Mini. Letak sambal ikan bilis dengan timun. 

http://msnurain.blogspot.com/2016/11/resepi-donut-step-by-step.html




No comments:

Post a Comment