Saturday, 23 April 2016

Senangnya Bayar PTPTN guna e-pengeluaran KWSP

Assalamualaikum semua,

Aduhaii lamanya tak update blog ni..sorry πŸ™πŸ»  Terlalu banyak perkara yang berlaku lately ni.. life crisis, family, career and so on. So blog ni dah jadi last priority update. Hew.hew. Posting kali ni ain nak share tentang cara buat pengeluaran bagi PEMBAYARAN PTPTN. Tunggakan Bayaran PTPTN ain agak banyak jugak tertunggak sebelum ni, sebab habis belajar dulu tak tau pun berapa kena bayar bulan-bulan. Sebab tak tahu berapa jumlah kena bayar bulan2, ain bayar je la ikut suka hati .

Ain pasti ramai jugak yang face problem macam Ain ni. Kadang-kadang paling sikit masukkan RM50 secara online kadang-kadang RM100, paling tinggi yang pernah bayar RM200 sebulan. Kena ikut budget gaji jugak la mase tu. Tu pun tak konsisten. Tapi kalau tak konsisten bayar amaun jumlahnye..some info yang ain dengar problem CCRIS le pulekk..nak beli rumah ke kereta nanti problem. Hmm. Life crisis betul! Okay, itu lah salah satu sebab ain nak share tentang e-pengeluaran ni ! Andai kata ade sebarang tunggakan, nak setelkan tunggakan tu boleh la setel guna duit KWSP korang! Oh ya lupa nak bagi tahu, kalau nak menang hadiah kereta & wang sagu hati RM2000 jom sertai cabutan Tahunan & cabutan suku tahun Klik sini --> SSPN-i Plus Online 

Rase rugi sangat kalau tak SHARE cara buat pengeluaran nak BAYAR PTPTN dengan semua orang. SEBABNYAA?? Ya ALLAH senang SAJEE, dah latu MUDAH SANGAT2. Buat permohonan secara ONLINE je, tak sampai seminggu dah LULUS? Tak payah laa korang ngengade naik turun Ofis Kwsp. Ade cara mudah dan pantas nak selesaikan urusan prosedur pengeluaran KWSP ni. HAihh! :D Rase gumbira dan eksaited nak cerite ni! 

TApi, tapi, tapi πŸ’‘ ! Sebelum korang eksaited nak start buat pengeluaran utk bayar PTPTN tu…untuk membolehkan permohonan pengeluaran pembayaran PTPTN secara ONLINE berjalan dengan lancar.. Kena la buat akaun online KWSP dulu ya J . Semak dulu perkara dibawah ni.

ΓΌ  Pastikan anda ada akaun online KWSP (i-akaun KWSP AHLI). Kalau takde akaun online lagi, nak buat akaun online pun mudah juga. Cuma kena dapatkan no.rujukan di pejabat KWSP.
ΓΌ  Pastikan dalam KWSP tu ade duit, :D haha kalau takde duit , camne nak buat bayaran PTPTN tu kan. So semak penyata akaun KWSP anda!
ΓΌ  Semak dulu kelayakan pengeluaran yang anda nak buat. Macam gambar bawah ni.



Langkah-langkah membuat e-pengeluaran bagi bayaran PTPTN:

1. Login i-Akaun (MEMBER) LOGIN seperti biasa, masukkan usernama & password.

2. Lihat paparan menu, klik ‘Withdrawal’@’Pengeluaran’


 i-akaun kwsp


3. Klik pada ikon ‘New Application’. Bagi yang pernah membuat permohonan pengeluaran 

akan ada transaksi pengeluaran seperti dibawah. 

Klik gambar untuk besarkan imej 



4. Isi permohonan e-pengeluaran, pilih PENDIDIKAN, lengkapkan permohonan hingga langkah ke-5


Klik pada gambar utk besarkan imej :)


      Setelah permohonan diisi lengkap, dan telah di 'submit', permohonan akan diproses. Pada pengalaman saya, permohonan e-pengeluaran tak mengambil masa lama, malah tak sampai seminggu pun untuk permohonan e-pengeluaran lulus. Macam ain, baru-baru ni buat permohonan pada 19hb bulan ni,  permohonan lulus pada 20 hb dan tunggu utk diproses, lepastu pada 22 haribulan terus dapat mesej suruh datang ke pusat KWSP terdekat untuk pengesahan cap jari dan dokumen sokongan.




     Jgn lupe bawak salinan Dokumen sokongan tu fotokopi dengan yang original sekali tau. Nanti akan ade pegawai yang semak utk pengesahan :) . Kalau terlupe bawak original terpaksa ulang alik pulak. Dah lah satu keje kena patah balik. kos pergi balik tempat tu dah satu. Hew.hew. Buat kerja dua tiga kali la yg selalu Ain elakkan. Tapi kalau dah terkena nak wat camne kan. Anggap je la bakar kalori. Hohohoo ^^ . Bawah ni mesej-mesej makluman daripada permohonan kwsp. 

     Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Apa lagi perkara yang membahagiakan bila semuanya berjalan dengan lancar..Alhamdulillah :) Happy. Selepas siap sah kan cap jari dengan dokumen sokongan tu..pegawai kwsp tu kata ..pengeluaran bayaran tu akan diproses dalam masa 2 minggu. Siap sudah.. 😍 Ini lah antara kelebihan-kelebihan internet dalam perkara-perkara yang leceh. Bak kata orang zaman sekarang, 'Kini segalanya dihujung jari '. ^^peace. 

80 comments:

  1. hi awak, lepas pengesahan cap jari kat epf, brp lama ye duit akan dibayar ke ptptn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, kwsp akan bayar dalam tempoh 14 hari selepas pengesahan cap jari dan dokumen :) *thanx hana for ur comment*

      Delete
    2. Kne ade dokimen juga ye? Mcm mne eh klo x bwk ape2 dokumen, diorang akn proceed x?

      Delete
  2. Hi Siti, fotokopi dokumen perlu disahkan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi minie!, thanx for comment, iYupp lpas dapat mesej dari kwsp atau check inbox u dia mintak pengesahan jari dan dokumen yang dia mintak so kena pergi ke kwsp terdekat utk pengesahan cap jari okay n dokumen transkrip :) . Harap dapat membantu. All the best ya!

      Delete
    2. hi... plis mesj kt no ni 0149092970...
      sbb nk tnya sal byaran ptptn ni..
      sya kurang fham...

      Delete
  3. Hi, nak tanya. memang exactly within 14days selepas cap jari ke atau kurang dr !4 hari? hehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Kalau takde kad pelajar just result and transkrip boleh x?

    ReplyDelete
  6. Hai. Apa documents yg epf nak? Tak perlu mintak statement or surat from ptptn ke?

    ReplyDelete
  7. NK TNYE .. TARIKH PENGAJIAN & TARIKH LAST PENGAJIAN TU IKUT MANA PNYE TARIKH YEA

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai, biasanya tarikh pengajian & tarikh last pengajian tu seprti yang tertera dalam perjanjian pinjaman ptptn, cik/en. semak balik dokumen perjanjian tu :)

      Delete
    2. Tarikh masuk dan tarikh tamat.. ada kat surat tawaran balajat..

      Delete
  8. Hi sis. masa nak buat e-pengeluaran tu dia ada mintak no pin ptptn ke or no pinjaman ptptn ke?

    ReplyDelete
  9. Hi, boleh tau dokumen apa yg epf minta? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sijil graduasi & transkrip peperiksaan :)

      Delete
  10. Salam cik ain nak tanya.

    Mmg trus isi form kat kwsp web ke..perlu tak pergi ptptn dulu nak dapatkan apa2 document

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang ke pjbt ptptn berdekatan dan dia akan inform macam mana bayaran balik guna kwsp. Yg peting perlu daftar i akaun epf.

      Delete
  11. Hai sis..kalau sy byr gune akaun 2 around 10k to deduct the exact amount then monthly continue bayar gune EPL akaun 2 blh k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya brape amaun yg kite boleh byr, ada dinyatakan masa kite nk apply form online pengeluaran bg pembayaran ptptn. Apa pun cik sue kena bukak akaun epf online dulu, baru boleh proceed. Saya ucapkan semoga berjaya dalam urusan cik sue :)

      Delete
  12. Contoh dokumen sokongan tu dokumen apa yer? Saya ade buat pinjaman waktu diploma dulu tapi half way sahaja. Baru2 ni saya ada check dgn ptptn dan ada tunggakan sampai 23k. Sekarang ni saya dah kena blacklist dgn imigresen. Jadi saya kena bayar sekurang2 5k utk unblacklist balik. Jadi saya nak guna epf saya untuk bayar yg 5k tu. Boleh bantu saya tak?

    ReplyDelete
  13. Contoh dokumen sokongan tu dokumen apa yer? Saya ade buat pinjaman waktu diploma dulu tapi half way sahaja. Baru2 ni saya ada check dgn ptptn dan ada tunggakan sampai 23k. Sekarang ni saya dah kena blacklist dgn imigresen. Jadi saya kena bayar sekurang2 5k utk unblacklist balik. Jadi saya nak guna epf saya untuk bayar yg 5k tu. Boleh bantu saya tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro pergi ke pjbt cawangan ptptn yg berdekatan dan cakap nk buat bayaran balik guna kwsp.Jikalau amoun kwsp yg ada tak cukup cover utang ptptn buat rayuan untuk bayar bulan2.

      Delete
    2. Thumbs up :) and thank u faiz.

      Delete
  14. Cik, tumpang tanya apa dokumen yg diminta EPF ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya baru je buat..EPF minta Sijil Diploma/Ijazah yg original dan fotokopi. saya pun bawak ID card dengan trancript saya..tapi org EPF tu xtgk pun. die cuma tengok sijil tu je. harap membantu.

      Delete
    2. Salam, sy nak tny mcm mana kalau jumlah tungakan kita lebih byk dr jumlah dlm kwsp still boleh proceed ke kat ptptn. Bole tak bayar ptptn bukan dgn jumlah yg ditetapkan. Mintak pencerahan

      Delete
    3. boleh je.. wlupun tunggakan awak lbh tinggi drpd akaun 2. lps tu awk buat ujrah. (kalau belum)

      Delete
  15. Hi, nak cuba tanya jika belum graduate xda sijil graduate then I xdapat bayar kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy rasa tak dapat sebab pihak kwsp memerlukan sijil graduad & transkrip.

      Delete
  16. kwsp minta document sijil lepasan graduad & transkrip.

    ReplyDelete
  17. Means xperlu pergi ptptn dlu isi form bagai la eh? If ade i akaun epf boleh trus buat penolakan uk ptptn..? Mohon pencerahan..😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye cik nor atikah :) kalau dah ada i akun epf tu senang dah keje, cume last part kena buat pengesahan dokumen sokongan. Semoga berjaya dalam urusan cik. InsyaAllah

      Delete
  18. hi nak tnya, klu tak habis pengajian, layak ke byr ptptn guna KWSP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi oboy sean, biasanya prosedur pembayaran mlalui kwsp ni perlukan sijil graduasi untuk pengesahan, jadi klau x habis lg pengajian rasanya belum boleh lg :). Apa pun semoga berjaya dalam urusan ya ! :-)

      Delete
  19. salam nak tanya...urusan pembayaran tu ptptn tu dilakukan oleh kwsp trus ke ptptn atau kwsp akn bg duit kat kita dan kita trus bayar ke akaun ptptn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam mardhiyah, terima kasih atas pertanyaan, urusan pembayaran kwsp sndri yang uruskan terus kepada ptptn, kwsp akan bagi terus ke ptptn bdasarkan maklumat pinjaman ptptn yang kite bagi pada kwsp. :D

      Delete
    2. salam. tumpang tanya, selepas buat pengesahan dan cap jari di kwsp, proses transfer ambil masa dlm 14 hari kan? ikut dr pengalaman sis, tepat2 14 hari atau kurang ek?

      Delete
  20. Assalam..boleh ke kalau kita tetapkan sendiri jumlah yg kita nak bayar ke ptptn dari kwsp ni?..contoh kita hutang rm25k..tapi kita nak keluar rm10k je dari akaun 2 tu..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Edy, terima kasih atas pertanyaan en. rasanya kalau kita tetapkan sendiri jumlah yang hendak dbayar ..jawapan saya boleh jika jumlah duit dalam akaun 2 (akaun yang mana duit boleh guna) kwsp encik cukup 10k, kalau dalam akaun 2 kurang dr jumlah yang encik nak keluarkan tu..rasanya tak boleh..sebab baki dalam akaun 1 tak boleh dikeluarkan.. apa pun untuk dapat lebih kepastian, encik boleh hubungi terus kwsp :D. Harap dapat bantu dalam urusan en.

      Delete
  21. asslamualaikum,
    mase isi detail dlm e-pengeluaran tu die ada mintak x berapa amount kita nak byr ? sbb mcm awk ckp kwsp akn tunjuk berapa amount kte bole keluar utk pembayaran. contoh. dlm kwsp ada 7k, tp sy hnya nak byr 3k. persoalannye sy takut kalau kwsp trnsfer semua duit yg ada ke ptptn. ataupun sy perlu tanya dulu dgn ptptn berapa exact amount sy kena bayar.

    ReplyDelete
    Replies

    1. Saya baru je pegi ke kwsp check akaun 2 ada brapa utk nk bayar PTPTN. Lps tu trus buat i-Akaun dorg akan guide kt dont wory. Lps tu blk uma trus login kat situ.. click e pengeluaran then click borang pengajian..isi ape yg patut lps tu click sekali permohonan pertama.. kat situ kot yg boleh tentu kan berapa jumlah kite nk bayar. Contoh acc 2 ada 15k so sy fill up form tu nk bayar 10k. Yg penting sebelum nk buat e pengeluaran ni, uolls kena call ptptn tanya dia nk byr pakai acc 2 kwsp, nanti ptptn akan bagi no pinjaman dan juga date start kite buat pinjaman dan date last.. yg tu penting utk kite nanti nak fill form kat i- akaun kwsp.. hopes membantu uolls :)

      Delete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Salam, jika permohonan kita telah lulus tetapi kita tak dtg utk pengesahan cap jari proses pengeluaran akan terbatal kan? Boleh tak kita apply balik pendaftaran baru ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, oh kalau macamtu..saya rasa sebaiknya kalau cik Pretty call talian kwsp prosedurnya macamana sebelum apply pendaftaran baru :)

      Delete
  24. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi hari ini kami melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami di: (saintloanss@gmail.com)

    ReplyDelete
  25. Salam siti, nak tanya setiap dokumen tu perlu disahkan ke.....kalau takde cop pengesahan Ptptn tak nak ke?

    ReplyDelete
  26. Hi Thanks info, byk sgt membantu. Sy nk tanya, bajet 2017 if paid in full dpat 15% disc. So kte byr in full tolak dr KWSP. Mcm mana kte nk tau yg diskaun tu kte dpat ke x? Dia akan return duit kte ? Harap ada yg sudi membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zaty, Thank you baca post ni :) okay kalau utk dptkan diskaun 15% tu kena dptkan consultation dari pegawai ptptn untuk detect transaction byr menerusi kwsp :D

      Delete
  27. Hai Assalamualaikum sis. Sy ada buat permohonan bayaran PTPTN melalui KWSP dan permohonon diluluskan dan pihak KWSP minta dokumen berkenaan. Tapi bagaimana sekiranya sy tidak ada salinan mahupun dokumen asli sebab masa sy belajar dulu sy disamun dan sy berstatus 'dismiss' so maknanya sy xda sijil2 dan kad pelajar pun dah takda. Tp permohonan dah lulus. Ada cara lain ke selain tunjukkan dokumen2 tu? contohnya macam salinan laporan polis ke.

    ReplyDelete
  28. Saya bayar PTPTN guna JomPAY melalui CIMB Clicks tanpa caj.

    Boleh refer link bawah ni.

    Bayar PTPTN tanpa caj melalui JomPAY

    ReplyDelete
  29. Hi assalamualaikum, sy nk tanye kot2 sis tahu..
    sy start belaja 2006, tapi mase sy nk isi tarikh mula pengajian tu tkde tahun 2006. die start 2007 keatas. sis tahu nk buat mcm mane tk? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa sis boleh try tick kat tahun 2007 tu dulu then baru scroll ke atas sebab saya pun start pengajian 2004, baru lepas fill up form kat e-kwsp tu guna cara ni.

      Delete
    2. Thank you ye sis, dh berjaya isi on9 hehe

      Delete
  30. Dokumen sokongan tu apa.mana nak dpt checklist dokumen yg dia perlukan

    ReplyDelete
  31. Salam sis..haritu sy pegi ptptn dia mmg suruh bwk sijil convo n transcript je ke kwsp selepas dh dpt date utk pengesahan cap jari di kwsp tu..harap info ini membantu..btw insyaAllah sy akan ke kwsp dlm 2-3 ni utk pengesahan cap jari tu..so sy akan update di sini nnti k

    ReplyDelete
  32. Salam nk tnya..klau tarikh pngajian x ingt cmna eh..cntoh strt bljar jan 2010,tp x ingt hari bulan..sy main letak je 1hb jan..slah tarikh x pe ke?

    ReplyDelete
  33. Kami adalah sebuah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
    bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
    masalah, jika Anda memiliki kekacauan finansial dan Anda perlu dana untuk
    memulai bisnis Anda sendiri atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
    tagihan, memulai bisnis yang baik atau Anda merasa sulit
    mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini via e - email
    rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

     "Jadi, jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu,
    Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

    Namamu: ______________________
    Alamat Anda: ____________________
    Negaramu: ____________________
    Tugas Anda: __________________
    Jumlah pinjaman yang dibutuhkan: ______________
    Jangka waktu pinjaman: ____________________
    Pendapatan bulanan: __________________
    Nomor handphone: ________________
    Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________
    Jika Anda telah mengajukan pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? ...

    Bertindak cepat dan keluar dari tekanan keuangan, berantakan, dan tantangan
    hubungi REBECCA WILLIAMS PINJAMAN PERUSAHAAN hari ini melalui e - mail:
    rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Kami adalah sebuah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
    bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
    masalah, jika Anda memiliki kekacauan finansial dan Anda perlu dana untuk
    memulai bisnis Anda sendiri atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
    tagihan, memulai bisnis yang baik atau Anda merasa sulit
    mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini via e - mail: williamsjoyceloancompanym@gmail.com

     "Jadi, jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu,
    Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

    Namamu: ______________________
    Alamat Anda: ____________________
    Negaramu: ____________________
    Tugas Anda: __________________
    Jumlah pinjaman yang dibutuhkan: ______________
    Jangka waktu pinjaman: ____________________
    Pendapatan bulanan: __________________
    Nomor handphone: ________________
    Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________
    Jika Anda telah mengajukan pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? ...
    Bertindak cepat dan keluar dari tekanan keuangan, berantakan, dan tantangan
    Salam
    Ibu.Joyce

    ReplyDelete
  35. Salam, if KWSP dah approve the amount, KWSP transfer to bank account or PTPTN directly?

    Thanks

    ReplyDelete
  36. Halo,
    Ini adalah untuk memberitahukan masyarakat umum bahwa Mrs Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman swasta memiliki membuka kesempatan keuangan untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman pada tingkat bunga 2% untuk individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan mudah dipahami. hubungi hari ini kami melalui e-mail sehingga kami dapat memberikan persyaratan pinjaman dan kondisi di: (saintloanss@gmail.com)

    ReplyDelete
  37. Alamat institusi tu awak letak alamat mana ya?

    ReplyDelete
  38. Alamat institusi tu awak letak alamat mana ya?

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum tuan tanah,
    pembayaran ptptn dr kwsp nie hanya utk amoun yg besar ke? bukan yg bulan2 kite kne byr ptptn, kite tolak dr kwsp. bukan mcm tu kan?

    ReplyDelete
  40. call or whatsapp cik puan Azira dari PTPTN ni..(011-2608 4292). Sekejap je setel dgn dia. (abis kwsp 2 aku,demn)
    So ape masalah uolz (tajuk blog) di atas..sila hubungi beliau.
    setahu sy tuan blog ni bukan org PTPTBN pun,.sian kat dia korang duk tanye itu ini,hahah

    ReplyDelete
  41. Dear Valued Customer,

    Do you need a loan?
    Do you need financial help?
    Does your firm, company or industry need financial assistance?
    Do you need finance to start your business?
    Do you need finance to expand your business?
    Have you applied for loan online before (yes or no)
    Company Email : (Emaill: bdsfn.com@gmail.com)
    Company Email : (Emaill: bdsfn.com@gmail.com)
    Company Email : (anatiliatextileltd@gmail.com)
    Company Motto : Your Happiness is our Award for Good Service (getting your financial stand is all we desire)
    Stay blessed,
    Mrs. Magaret Becklas


    Dear Valued Customer,

    Do you need an urgent financial credit ***? * Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts eight months after you get the money bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *. How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.
    LOAN INFORMATION NEEDED:
    Name :
    Country :
    Phone number :
    Amount Needed as Loan :
    Purpose of Loan :
    Have you applied for loan online before (yes or no)
    Company Email : (anatiliatextileltd@gmail.com)
    Company Email : (Emaill: bdsfn.com@gmail.com)
    Company Motto : Your Happiness is our Award for Good Service (getting your financial stand is all we desire)
    Best Regards

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum..nak tanya dekat bahagaian no.ruj pelajar tu apa perlu kita isi ya..no kad matrik or no pinjaman pelajar

    ReplyDelete
  43. Boleh merujuk kpd pgawai ptptn ni. Shafuan (013-3265070). Mudah berurusan dgn staff ni. Siap explain dlu mngenai status terkini sblm buat pengeluaran

    ReplyDelete
  44. Saya baru bekerja selama 4-bulan. Boleh kah saya keluarkan kwsp untuk tujuan pembayaran ptptn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Rasanya 4 bulan dah ada sejumlah wang dalam Akaun 2, cuma jumlahnya mungkin masih rendah lagi. Yang boleh keluar hanya Akaun 2.

      Sorry tuan tanah, cuma membantu. :)

      Delete
  45. Sangat membantu. Mudah rupanya buat guna KWSP setakat ni. Terima kasih Cik Nurain. Baru selesai mohon e-pengeluaran KWSP, tunggu KWSP panggil datang buat pengesahan.

    ReplyDelete
  46. Salam cik Nurain dan semua yang baca ... Saya nak minta pendapat

    Bolehkah tunggakan + pinjaman saya dibayar sekaligus guna epf dan mendapat diskaun 15% dari PTPTN?

    Ada sesiapa pernah buat?

    # Hari ni terkejut kite sbb nak beli kereta teteiba tunggakan muncul Dr mane menyusahkan aku... Sedangkan bulan2 x pernah Musa bayar... Cuma tahun pertama lpas graduate x bayar... Dan dari 1 tahun tu tunggak tunggak smpai 8k!!! Kalau PTPTN bgtau time aku p jumpa tanya rekod aku ok ke x ke x tahun pertama aku start bayar tu kan selamat la juga 8k aku Kie!

    Pepun sbb x nak pening kpla mmg aku nak bayar nie wahai PTPTN

    ReplyDelete