Tuesday, 3 November 2015

Tips, Penjagaan rambut lembut & senang disikat

Tips penjagaan rambut lembut dan senang disikat

Maaf takde gambar model , ni myself tips, based on experience sndri. Dulu i ade problem rambut kering, lebih2 lg hujung rambut. Bila rambut jd kering ofcourse la nmpak kusam ... N fefeling ugly lak sbb tak pndai jaga rambut, hmm kalau ade hasben ni, hasben nk belai2 rambut itew then tetibe tersekat? Upss. Malu wehh. Nampak selekeh je. Tak suka la nampak selekeh even kat rumah pon. Kena set mind jage evrything, nk cantik punye psal. Wikikikik. Well gurls kannn. 
Bila dah rase diri nmpak selekeh, especially rambut yg kering lg merimaskan. Kdg2 usap2 rambut rase dh mcm penyapu. Sampai mcmtu punya tahap cuba bayangkan?? Rimas tak?? So at the end i google la cara penjagaan rambut.. Jumpa tips yg namee roslan tulis dlm blog die. Very useful. I dh ikut every step, cume tak ikut produk2 yg digunakan. I kena guna produk lain. Hehee. Tp step yg namee roslan tulis, technically is good. 

Okay sekarang ni , i nk show uol apa produk yg i pkai n teknik untuk dptkan rambut lembut n senang diusap. 

1st) Pilih shampoo yg betul, kalau uol ada masalah kelemumur pilih shampoo yg anti dandruf, kalau ada msalah rambut gugur pilih yg anti-hairfall. Kalau nk senang or konfius sgt dandruf ke hairfall. Pilih je yg anti dandruf, sbb basically, kalau takde kelemumur takde la rambut gugur kan? (tips from namee roslan). So far , produk yg i pakai ni elok n sesuai dgn rambut, shampoo Safi Shayla warna biru, refresh sgt n sesuai bg yg bertudung. 


2nd) Bila dah spot shampoo apa yg sesuai.. Baru lah pergi kepada teknik mencuci rambut dgn betul. Seelok2 nye.. Cuci rambut dgn shampoo, evrytime U mandi. Cuci dua kali untuk double action kuasa pembersihan. Hehee. Dh mcm iklan febreeze. Yupp.. Cuci dua kali eh? Especially, yg ade kelemumur berkeruk n degil nk hilang. Uol kena tau keadaan kulit kepala uol jenis yg kelemumur just sikit2 ke or yg tebal. Hmmm. Better u check that out k. Kalau yg ada masalah kutu dan kegatalan, i suggest u pergi kedai herba sensei, request ubat kutu atau shampoo khas utk masalah kutuw k. Ni sembang entry lain lah nnti. Hee. 

Alrite, Bila dh cuci , bilas rambut bersih2. Smpi tak rase gatal kelemumur. Kalau boleh pilih shampoo yg refresh ada flavour lemon/sitrus spaya hilang rasa gatal kelemumur tu... 

3rd) Lepas dah bilas bersih2... Then..rambut uol pun wangi, best sgt..n rasa segar smpi nk tertido .. Kemudian, Perah rambut tu slow2. Kasi turun dia punya air. JANGAN kering kn rambut dulu ! Step tak habis lg. Next step part penting. Kena baca. 

4th) Pakai Pelembap Rambut. My suggestion, utk lembutkan rambut dan senang disikat. Pilih hair conditionar jenis yg bilas lepas mandi. Conditionar/pelembap yg sesuai pun korg kena spot which one is good n suitable for ur hair. Condtionar/pelembap rambut byk je pilihan dlm pasaran. Paling byk choice pergi je dekat guardian atau watson. Fav kot pergi guardian/watson ni , sebab i mmg suka tgk brg2 health n beauty care. 

*ingat! Beli hair conditionar jenis bilas lepas mandi eh, sbb pelembap rambut ni umpama rawatan salun dirumah. 

So, continue step yg ter'pause' tadi, lepas dah perah rambut, kasi air dia turun. Picitkan pelembap rambut Di tapak tangan, gosok kedua2 belah tgn n sapu dr bahagian bawah rambut hingga kebahagian atas rambut. Bila pelembap tu dah kena semua bahagian rambut, baru uol usap kat celah2 rambut, spy rata kat semua helaian rambut. Uol usap lama skit, ala2 terapi rambut kat salun tu..nk kasi meresap segala vitamin dalam pelembap kat rambut..hehee. Agak mcm dh seminit mcmtu ... Barulah dibilas dgn bersih... Lepas dh bilas bersih, perah rambut.. Kasi air turun, n biar lepas sampai kering.. Waktu ni korg dah dpt rase dh kelembutan rambut yg uol nk , walaupun  rambut belum kering. 

Pantang larang bila rambut basah, jgn sikat masa rambut basah. Sikat masa rambut kering. Kalau tak nnti , akan mgalakkan keguguran rambut, sebab rambut dlm keadaan berat dgn air, dan mudah putus.

5th) Bila rambut dah kering, apa lgi..sikat la rambut uol tu nk tgk berkesan ke tak. Ala.Tak pyh guna sikat. Guna jari pon boleh uoll. For sure .. Lepas ni, tgn korg asik nk usap je rambut tu..Sebab ..lembutnye...guna jari pon boley...senang disikat .. Angin tiup pun tak nmpak serabai.kehkehkeh. 

6th) nak magik lagi untuk dptkan rambut yg bersinar, sapu Vitamin E Hair serum. Serum rambut ni i galakkan pilih jenis yg tak berminyak. Contohnya . Hair serum yg i pakai ni. Bertambah2 lembut rambut uol, mmg puas hati lah.  Serum ni wangi taw. Senang je nk dpt serum ni, i beli dekat Hairkarres boutique hair salun. Murah i beli. Tak mahal pun. 

-gracias for reading me. I mean, this blog. 

No comments:

Post a Comment