Wednesday, 18 November 2015

Tips, kekal segar dan produktif sepanjang hari.

 HAi!, harini I nak share macamana nak kekal segar dan produktif hari-hari. Okay, i bukanla produktif sangat tapi ade tips macamana nak atasi mengantuk yang menganggu produktiviti kerja atau kerja-kerja rution uol tu. Disebabkan i selalu mengalami mengantuk masa buat kerja, lalu rase nak tido dan lemau meninggalkan kerja-kerja yang terbengkalai tu.hew.hew. So, kat sini ade few tips or tool yang korang kena ade to make sure uol segar and keep going dengan kerja-kerja korang. Pelik tak bila rasa macam dah cukup tidor 6 -8 jam tapi bila esok paginya belum sampai tengahari dah nak terlelap macam orang tak cukup tidor jeek. hishh. kengkadang marah jgk kat myself ni. hehee. So, Bila korang pergi kerja/atau tengah study , ada few things yang kena ada dalam beg uol supaya rasa segar nak buat kerja, dan yang paling penting dengan adanya tool ni, korang boleh keep produktif taw sebabnye, kat mana-mana nak siap kan kerja pun boleh. See! kat situ dah jimat masa. Produktif kan? kan2? hehe 


1- Minyak Kapak (AXE BRAND MEDICATED OIL)

okay pertama sekali benda yang kena ada kalau nak pergi mana-mana Minyak cap kapak ni, pada i memang penting kena bawak ni, memang kena ade dalam beg. Sebabnya, hari-hari yang korang lalui mungkin akan memeningkan, kerja-kerja di ofis akan membuatkan korang rasa berat kepala, apatah lagi hal-hal yang diluar kerja (peribadi, frenship, family, so on). Memikirkan saja sudah membuat anda terpusing-pusing dalam kepala tu. Haa. dah pening tu boleh la sapu minyak cap kapak kat dahi sikit, hidung sikit bagi hilang pening tu ye. 

Kalau nak tau, minyak cap kapak ni lah yang selalu teman i pergi mana-mana mengharungi hidup yang penuh mencabar ni. ecewahh. terOver. 


kadang-kadang, sombady call and give u bad news. alamak2 fening. amik minyak ni calit skit kat dahi n hidung. then im fine. its more like theraphy. Terpulang pada bagaimana anda menginterpretasinya :). 


2- CHEWING GUM (Peppermint FlAVOUR) 


ini pun salah satu my fav things to chewy :). Yang selalu buat i rasa segar dimana saja. Kalau-kalau macam nak mengantuk je tengah buat kerja tu. ambik sebijik dua, kunyah sambil buat kerja. Maklumlah gula-gula berangin ni buat mata i, hidung and mulut rasa nyaman serta merta, mengantuk pun hilang. Kat rumah berbotol-botol dah habis. paling fav extra warna biru ni. sebab rasa peppermint yang sungguh nyaman dan fresh. 

3- On-the-Go Devices.hew.hew 

On the Go (OTG) devices memang femes sekarang. Kat online shop paling hot sale bila jual. So, bila sale murah-murah beli iflash device untuk bantu kerja-kerja nak transfer dokumen dari ipad ke laptop atau dari laptop ke ipad. 


     i-flash device/thumbdrive

Wifi wajib ade. Lau tak macamane nak blogging ye dok? hee 
plug extension ni, option. Kalau korang slalu buat kerja outstation atau yang study tu slalu pergi libry, then plug extension penuh, boleh guna sendiri punya. Tak yah sesusah nak pinjam orang lain. yeahh.


4- Air Mineral/air botol dari rumah. 

Bawak air botol dari rumah lagi bagus sebenarnye. tapi sebab nanti beg berat, so stop by je lah beli air mineral kat mana-mana je  : ) . Kena minum air konsisten , to keep your body hydrate. 

5- Pencuci Muka 


Option je ni. Guna bila berhenti kat mana-mana tempat solat nak cuci muka, kasi bersih itu muka ye .Kalau boleh pencuci muka yang kecik-kecik je nanti boleh sumbat dalam beg nak outstation or travel. 

6- Sticky Note/buku nota 

Untuk rancang apa yang nak buat, catat perkara yang tertinggal. Take note perkara-perkara yang mcm "eh! baru ingat!" tetiba je macam tu, then apa lagi catit la dalam note tu. Faham-faham ..certain thing benda yang kita nak ingat, tapi tak boleh nak ingat pada masa tu. Selalu jadi pada i. yang selalu mengalami sindrom short term memory loss. (Sigh) Thats why kena ada note sbg catitan jurnal dalam hidup uol. 

7- Eye Drops


Ini pun salah satu my best thing in my beg. My fav accompany. Sebab i specsy, mata selalu letih. Kadang-kadang mata masuk habuk. so, eye drop memang bagus. Boleh elak mata korang daripada kering dan terkena jangkitan. Haritu sebab tak ambik port sangat penjagaan mata, i hampir-hampir kena infection sebab doc cakap mata awak kering tak jaga dengan betul. huhuu. kena lecture ngan doc. ape-ape je la doc nak bebel pun. eye drop ni dah jadi my best fren. hiii 

oh ye. satu korang kena tau pasal eye drop ni, tak boleh digunakan bersama contact lens ye. Those yang pakai lens tu baca cautions sebelum beli. Basic thing, ape-ape pun sebelum nak beli , baca label, baca ingeredient k! nanti dah terbeli tak ke rugi kan.. 

8- Telekung Kit

Telekung kit ni, option. Kalau nak berenti solat senang guna telekung sendiri. :)  


*Harap, tips/tool nii dapat bantu hari-hari uol berjalan dengan lancar. Selamat Maju Jaya. :D Tips ni adalah berdasarkan experience Ms Nurain. Tak ade kena mengena yang hidup atau yang mati. 

No comments:

Post a Comment